Monday, November 24, 2014

Tahun Depan 21 Tahun!
TAHUN 2015 Along berusia 21 tahun dan setelah mencapai usia ini sepatutnya dia akan mengundi.  Mari kita dengar apa soalan-soalan yang ditanya kepada seorang Orang Kurang Upaya atau Disable People with Special Needs atau yang selalu dipanggil 'orang cacat' ini akan kata jika dia boleh berkata-kata.

Soalan :  Tahun ini 21 tahun bermakna awak akan dapat BR1M, tentu awak suka.  Awak hendak gunakan duit tu untuk belanja apa?

Jawapan :  Beli pampers.  Itu pun tak cukup.  satu pack pampers sekarang dah dekat RM20.00.  Sebulan nak guna paling kurang 8 pack.  Dah RM160.00.  Dapat BR1M berapa setahun?  Nak kena pakai kain lampin balik nampaknya.

Soalan :  (Penyoal dah tepuk dahi)  Jadi awak nak minta BR1M ditambah lah?

Jawapan  :  Tambah?  Awak dah hilang akal ke?  2014, peruntukan untuk BR1M dah RM 3.37 billion.  Orang cacat macam saya ni pun hanya layak dapat BR1M bila umur dah 21 tahun.  Sebelum-sebelum ini pun tak dapat.  Kalau ditambah, entah berapa banyak lagi lah habis.

Soalan :  Eh, awak dah lah susah, tapi tak setuju pula dapat BR1M, apa hal?

Jawapan  :  Cuba hang fikir sikit.  RM3.37 billion tu kalau disalurkan kepada sekolah khas untuk OKU, berapa sekolah boleh dapat?  Berapa ramai doctor boleh digaji?  Fisioterapis?  Optional Terapis?  Segala macam kemudahan untuk orang-orang Ceberal Palsi, untuk orang Disleksia, untuk Autisme...  Kenapa tak buat?  Kenapa beri BR1M kepada orang yang boleh bangun dan pergi kerja.  Yang boleh memandu kereta dan bercuti...  Yang boleh dapatkan duit dengan cara lain?  Kenapa tidak beri kepada kemudahan orang yang kalian panggil cacat ini?

Soalan  :  Er... Saya rasa bukan awak yang jawab soalan ini...  Ini mesti ada anasir-anasir luar yang jawab soalan ini...  Terima kasih ya.   

Tuuuuuttttttttt... 

No comments:

Post a Comment