Sunday, May 25, 2014

Kami, Masyarakat dan OKU...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Subhanallah...Alhamdulillah...Allahuakbar...

Catatan bersambung lagi.  Sudah beberapa hari kepala ini sentiasa memikir apa yang nak ditulis.  Terlalu banyak cerita sampai tak tahu mana yang perlu ditulis dahulu.  Ketika sedang menyediakan juadah tengahari tadi, tiba-tiba terlintas tajuk ini.  Saya menulis entri ini adalah berdasarkan pengalaman hampir 20 tahun membesarkan anak syurga kami, Along.  Segala apa yang saya catatkan ini adalah pandangan peribadi saya sendiri, dan secara menyeluruh.  Siapa yang terasa hati, tercuit atau terkena batang hidung mohon ampun maaf.  Mana yang baik adalah dari Allah swt dan jadikan lah panduan. Manakala yang khilaf itu adalah dari saya sendiri dan jadikan lah ia sebagai teladan.

Saya bukanlah ibu yang sempurna, tetapi sentiasa belajar dan berusaha untuk mencapai tahap sesempurna mungkin.   Tambahan pula bersama tiga orang anak dengan tiga situasi dan zaman yang berbeza.  Anak gadis OKU, anak teruna tipikal dan anak kecil tipikal.  Tiga situasi berbeza yang menuntut kesabaran yang bukan sedikit.  Berada dalam rumah sendiri, dunia kami memang menyeronokkan.  Amat bahagia.  Tetapi bagaimana pula jika keluar dari rumah, berada dalam kalangan masyarakat luar terutamannya jika bersama anak syurga kami, Along.  Yang jelasnya, semakin hari semakin mencabar bagi kami dan Along terutamanya untuk berada di kalangan masyarakat luar.  Bukan satu perkara yang mudah sebenarnya.

Mata kita pasti pernah melihat lambang-lambang ini bukan?  Ya, inilah lambang yang sinonim dengan OKU (Orang Kelainan Upaya).  Kami yang sentiasa hidup bersama insan-insan ini memang sudah lali dengan simbol ini walau di mana ia diletakkan.  Tetapi bagi masyarakat di luar sana yang mungkin jarang sekali bersua dengan golongan istimewa ini, mungkin tidak begitu kisah akan lambang ini.  Tidak kisah, lalu tidak ambil peduli dan kemudiannya buat tidak tahu atau tidak nampak. Lambang ini amat biasa dilihat di pintu tandas, petak letak kereta atau di dalam kenderaan awam.

Bersama Along, kami melalui pelbagai pengalaman pahit manis bersama masyarakat ini.  Bukan semua yang tidak prihatin.  Hanya segelintir sahaja yang hidup mereka amat indah, selesa dan tidak pedulikan kehadiran golongan istimewa ini di kalangan mereka.  Tak mengapa.  Kami tak kisah dan tidak menjadi kudis pun. Kami telah terbiasa dengan pandangan yang pelbagai dari masyarakat. Pandangan simpati, kasihan, jijik, jelek, hairan atau pandangan kosong sekalipun dapat kami baca dari mata mereka yang memandang.  Inilah antara sebab mengapa semakin hari, semakin kurang kami membawa Along keluar, berada dalam 'kesesakan' masyarakat di pusat membeli belah, majlis kenduri kendara atau majlis keramaian.  Jika berada dalam majlis kami sendiri, di kalangan kami yang senasib, tidak menjadi masalah kerana saling memahami, saling mengerti bila anak syurga masing-masing mula buat perangai.

Masyarakat yang saya maksudkan di sini bukan sekadar orang persekitaran yang tiada kena mengena tetapi juga di kalangan ahli keluarga sendiri.  Bukan semua memahami.  Bukan semua boleh menerima biarpun seolah-olah boleh menerima.  Pernah satu ketika, Along perlu dimasukkan ke wad untuk menjalani pemeriksaan dan rawatan gigi.  Jika anak tipikal lain, hanya perlu ke klinik gigi untuk pemeriksaan dan rawatan.  Tetapi tidak bagi Along.  Perlu dimasukkan ke wad dan dewan bedah dan melalui prosedur bius umum (General Anesthatic) kerana tidak memberi kerjasama untuk diperiksa giginya.  Hanya saya dan Along kerana babahnya perlu menguruskan Aiman yang bersekolah di Cameron Highlands ketika itu.  Hari kedua selepas semuanya selesai, Along dibenarkan keluar.  Saya termenung sebentar memikirkan bagaimana mahu membawa Along turun ke kereta yang diletakkan di parking yang kalau berjalan kaki hampir satu kilometer jauhnya dari wad.  Dengan barang-barang keperluan yang penuh kiri kanan tangan. Along juga tidak begitu stabil jalannya ketika itu kesan dari ubat bius yang masih bersisa.  Untuk mendukung Along, memang saya langsung tidak terdaya kerana saiz badannya yang hampir tiga suku badan saya ketika itu. Tambahan pula parking kereta di HUKM berada di bahagian bawah dengan ketinggian hampir dua tingkat bangunan.  ketika itu hari sudah lewat petang.  Pintu utama juga sudah ditutup.

Tidak mengapa.  Saya uruskan sendiri dan sikit demi sedikit.  Saya selesaikan urusan discaj wad, ubat-ubatan dan hantar barang-barang yang besar dahulu.  Along saya tinggalkan sendirian di wad.  Memang lelah dan berpeluh untuk menguruskan itu sahaja.  selesai semua, saya bawa Along turun.  Untuk mengalihkan kereta berhampiran bahagian kecemasan ketika itu memang sukar kerana keadaan agak sibuk dengan pelbagai kes kecemasan.  Saya pimpin Along perlahan-lahan.  Untuk meminjam kerusi roda juga agak sukar, kerana selepas itu saya perlu memulangkan semula ke wad dan tidak mungkin saya tinggalkan Along sendirian di dalam kereta ketika memulangkan kerusi roda.  Tidak mengapa, saya bertawakal hanya kepada Allah dan memohon agar urusan kami dipermudahkan. Sesampai ditebing tangga yang berketinggian hanpir dua tingkat bangunan itu, langkah kami terhenti.  Saya memikirkan, bagaimana hendak membawa Along turun dengan sebelah lagi tangan menjinjit beg.  Along sudah kepenatan berjalan jauh.  Kereta juga masih jauh.  Saya beristigfar sendiri.  Orang ramai yang lalu lalang tidak memperdulikan kami ketika itu.  Masing-masing dengan urusan sendiri.

Doa saya didengar Allah swt.  Dikirimkan seorang insan prihatin yang mungkin sudah lama memerhatikan kami.    Dia dan isteri yang sedang mendukung anak kecil, menghampiri kami dan menawarkan pertolongan untuk mendukung Along ke bawah.  Alhamdulillah.  Hampir menangis saya menerima pelawaan itu. sedangkan dia juga perlu menguruskan anak kecil yang juga baru keluar dari wad.  Betapa insan berhati mulia ini sudi menghulurkan tangan, membantu kami yang dalam keadaan kesusahan ketika itu, walaupun ramai lagi manusia lain yang lalu lalang sebelumnya hanya memerhati sahaja.  Itu hanya sebahagian kecil kisah dengan masyarakat yang berhati mulia, tidak mengira siapa untuk dibantu.  Jika saya berada dalam situasi itu juga, saya tidak akan berkira-kira lagi untuk membantu kerana amat memahaminya.

Bagaimana pula dengan kisah masyarakat yang bagi saya, boleh dilabelkan sebagai 'hati kering', tidak prihatin dan tidak peduli dengan golongan istimewa ini.  Saya pernah hampir 'naik gila' bila Along menjadi tontonan puluhan manusia ketika mengamuk di kafeteria hospital satu ketika dulu.  Semakin diperhati, semakin menjadi-jadi tantrum Along kerana dia juga malu ditonton begitu.  Hendak bercakap tidak pandai. Diluahkan melalui amukan yang memang bukan calang-calang amuk ketika itu.  Puluhan manusia yang menonton dengan pelbagai ragam seolah-olah sedang menonton satu pertunjukan yang menyeronokkan. Sosek-sosek sesama mereka.  Hanya istigfar dan selawat yang menjadi benteng untuk saya dari turut menjerit kepada mereka.  Hancur luluh hati saya ketika itu melihat reaksi mereka.  Apa salahnya jika mereka hanya terus berlalu dari situ, cuba fahami situasi Along dan kami ketika itu.  Mungkin agak pelik bagi mereka melihat anak dara sedang mengamuk, menjerit, melontar kasut dan barang-barang yang ada hampir dengannya.  Kebiasaannya anak kecil sahaja yang berpelakuan begitu.  Tapi ini anak dara yang cukup sempurna fizikalnya menangis menjerit, terbaring-baring dikhalayak umum.  Pelik barangkalai.  Tetapi itu adalah HOSPITAL!  Terimalah hakikat pelbagai kategori sakit dan manusia akan berada di situ.  Berfikiran terbukalah!

Belum dicerita pelbagai kisah Along berada dikalangan masyarakat yang sering menjadi tontonan dan perhatiaan umum.  Along banyak berkomunikasi dengan tangan.  Untuk menegur orang lain, dia akan menarik tangan, baju atau beg.  Bagi yang faham, tidak mengapa. Bertegur sapa dan senyum.  Tiada masalah.  Tapi yang kurang faham, memandang dengan satu pandangan yang sinis bila Along menarik tangan atau beg, seolah-olah kami tidak pandai menjaga anak.  Jika membawa Along keluar dan perlu berada di kalangan orang ramai, kami perlu pastikan ada seorang yang akan menjaga dan mengawal tangan Along dari menerawang mencapai yang bukan-bukan.

Itu hanya secebis kisah di kalangan masyarakat.  Bagaimana pula di kalangan ahli keluarga sendiri.  Saya perlu menarik nafas panjang  dan dalam untuk mencoretnya.  Jika orang luar tidak begitu menerima atau memahami, saya tidak kisah.  Tetapi jika keluarga sendiri (tidak kira jauh atau dekat) berkelakuan begitu, saya tidak mampu berkata apa-apa.  Saya tahu, memang ada.  Tapi sekarang saya tidak kisah lagi.  Allah sudah beri peluang untuk kalian turut meraih pahala percuma dengan berbaik-baik kepada Along, tapi kalian sia-siakan.  Apa lagi mahu saya kata.

"Jangan dekat-dekat dengan dia.  Dia kasar.  Suka tarik-tarik orang"

"Jangan kawan dengan dia"

"Mana kakak yang gila tu?"

"Kesian dia" (Tapi mulut, mata dan hati tidak seiringan)

Dan macam-macam ayat lagi pernah saya dengar.  Apa perasaan kalian bila orang orang berkata begitu pada anak kalian?  Tambah pula bila dituturkan oleh mereka yang dikenali atau ada pertalian.  Jika dituturkan oleh anak kecil, boleh dimaafkan lagi. Tapi jika ayat itu keluar dari mulut mereka yang sudah berakal?

Anak kecil sekalipun, kita sebagai ibubapa perlu tegur dan didik agar menghormati orang lain tidak kira bagaimana keadaan mereka sekalipun.  Ini ditokok tambah lagi oleh ibubapa.  Menyuburkan lagi sikap prejudis terhadap golongan istimewa ini.  Bukan hanya kita manusia 'normal' saja berhak hidup di dunia ini. Golongan-golongan istimewa ini dicipta Allah swt agar kita menjadi manusia yang bersyukur dan prihatin terhadap manusia lain.

Bukan tidak pernah terjadi, di hadapan saya sendiri sebagai ibu Along, mereka mengambil dan menjauhkan anak mereka dari Along.  Bersalaman dengan orang lain, tetapi langsung tidak menghulur tangan apatah lagi menegur Along yang begitu beria-ria hendak menegur atau bersalam.  Terlalu seronok Along bila ada saudara mara datang berkunjung tetapi dia langsung tidak diperdulikan, didekati, apatah lagi menghulur tangan memegang atau bersalam dengan Along.  Saya hanya memerhati, menangis di dalam hati dan merasa simpati kepada mereka.


Entahlah...Kadang-kadang bila dikenang kembali, mungkin kami yang terlalu emosional.  Mudah sangat terasa hati dengan kata-kata, pandangan atau jelingan orang kepada Along.  Tapi ibu tetap ibu.  Jauh disudut hati ini tetap tidak sanggup melihat anak-anak dipandang kecil oleh orang lain biar bagaimana sekalipun keadaan anak itu.  Sempurna atau tidak.


Ketika bercuti di Phuket, Thailand.  Along begitu gembira dapat berjalan jauh

Bersama Anisah, sepupu yang cukup sayangkan Along.  Anisah boleh mandi dan pakaikan baju Along...

Allahuakbar...terlalu banyak yang ingin saya luahkan, ceritakan dan kongsikan...Hanya satu yang saya pinta. Kami tidak memerlukan simpati dari masyarakat di luar sana.  Cukuplah kalau kalian dapat terima dan fahami kami dan keadaan anak-anak syurga kami.  Dari situ akan tertanam satu perasaan indah yang hanya kalian dapat tafsirkan sendiri.  Ikhlaslah menerima mereka dalam hidup kalian...


5 comments:

 1. Oh...ini lah perasaan seorg ibu....saya ada seorg adik ipar yg istimewa...namun beliau x dpt lakukn apa2..saya menyesal x dpt khidmat pdnya sdngkn tinggal sebumbung..skarang sudah punya ank kecil sukar bg saya utk khidmat pdnya

  ReplyDelete
 2. Hanya allah yang tahu perasaan kita kak Saripah...semoga kita sentiasa diberi kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang

  ReplyDelete
 3. Semoga akak sentiasa tabah. Allah telah pilih akak diantara hambaNya utk mendapat payung emas diakhirat kelak. Anak akaklah yg akan menunggu akak di syurga nanti...subhanallah...

  ReplyDelete
 4. salam..saya selalu juga ikuti kisah along..Allahu Akbar..selalu nangis sambil baca.saya tahu perasaannya sbb saya pun ada anak istimewa.moga Allah membantu kita.amin

  ReplyDelete
 5. Assalamu'alaikum wbth.
  Mari berkomplot dengan saya dalam antologi CERPEN bertema OKU. Syarat biasa : Halaman : 6 - 8 helai A4, Font : TNR atau Arial, poin : 12. Spacing : 1.5. Tarikh jangka tutup : 30 JUN 2017. Penyelenggara bersama : AC. Modal : RM 200. Mohon email & no. telefon tuan/puan. No. saya : 019-429 1943 dan Email saya : ablisanikrai@gmail.com
  Terima kasih.

  ReplyDelete