Friday, June 22, 2012

Tak ingin menangis lagi?

Sedih lagi? Mengapa menangis lagi? Apa lagi yang tak kena? Pasti ada yang tertanya-tanya, apa pula kali.ini. Ya, saya sudah penat menangis. Memang hati kecil ini amat mudah tersentuh, mata ini amat mudah mengalirkan air mata terutama dalam hal-hal yang melibatkan anak-anak. Melihat, membaca apatah lagi mengalaminya sendiri akan mengundang air mata. Tiga hari ini saya menempuh beberapa peristiwa yang meruntun hati seorang ibu dan wanita.  Peristiwa pertama- salah seorang ahli keluarga diceraikan TALAK 3 oleh suaminya. Tanpa perasaan, dia dan 4 orang anak dihalau dari rumah tanpa sebarang nafkah.  Puncanya, kerana tergila-gilakan seorang janda beranak 4!

Peristiwa kedua-seorang sahabat kehilangan anak ketiga, seorang bayi lelaki sehari selepas melahirkannya. Bayinya mengalami masalah pernafasan sejurus selepas dilahirkan dan sehari kemudian, bayi suci itu dijemput kembali oleh Ilahi. Dia hanya dipinjamkan selama 9 bulan dalam kandungan ibunya dan hanya sehari di dunia untuk ditatap oleh ahli keluarga yang lain.  Betapa Allah swt menduga sahabat itu dan pastinya Dia menjanjikan sesuatu yang indah kelak. Semoga sahabatku dan ahli keluarganya tabah dan redha dengan ujian itu.

Peristiwa ketiga- petang tadi saya sempat menjenguk Along. Sambil menghantar barang keperluannya dapat juga saya melepas rindu. Hati seorang ibu ini begitu tertekan, begitu belas melihat anak syurga yang riang gembira bersama adik-adik di sana. Bilalah kami dapat berkumpul semula? Dengan hati yang gundah gulana, saya tinggalkan Along dan singgah di sebuah pasaraya untuk mencari sedikit barang keperluan.  Terserempak pula dengan seorang kakak yang saya kenali di tempat Along.Kami selalu bertembung dengannya yang sering berkunjung ke tempat Along, membawa makanan atau sekadar berkunjung menziarahi anak-anak yatim di sana.  Dia mengetahui cerita dan kisah kami dari Mak Ngah. Saya, tanpa dipinta dan dengan air mata meluahkan rasa hati seorang ibu dan dia juga merupakan pendengar yang baik. Memberi semangat dan nasihat. Rupa-rupanya dia juga sedang bergelut dengan masalah rumahtangga gara-gara orang ketiga. Ya Allah, apa sudah jadi dengan manusia kini. Tiadakah perasaan berdosa atau bersalah meruntuhkan kebahagiaan orang lain. Tiadakah rasa belas di hati melihat anak-anak kehilangan tempat bergantung, tempat berteduh dan tempat mendapat kasih sayang. Sanggup perempuan-perempuan ini melakukan apa sahaja untuk memenuhi kehendak mereka!

Sepanjang perjalanan pulang  dari Kuala Kubu ke Brinchang petang tadi, saya memandu dengan hati yang kosong. Memikirkan mereka yang tidak berhati perut meruntuhkan kebahagiaan orang lain. Juga, air mata in sesekali mengalir mengenangkan anak-anak yang jauh di mata dan anak kecil yang tidak.sempat disusui oleh ibunya.

Sepanjang perjalanan itu juga saya berkesempatan menilai diri ini yang terlalu banyak kekurangannya. Saya tidak pasti adakah saya tidak akan mengalirkan air mata lagi. Tidak mungkin...air mata ini tidak pernah kering...


No comments:

Post a Comment