Monday, September 23, 2013

Nasi Beriani Mama

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Seperti biasa, jika Aiman Hazziq pulang bercuti dari asrama, sedaya upaya saya akan berusaha menyediakan menu yang istimewa untuk kami sekeluarga.   Bukan bermakna jika dia tiada, menunya tidak istimewa.  Tetapi sesekali semua berkumpul akan ada yang lebih istimewa lagi.  Sejak Aiman tinggal di asrama empat tahun lalu, setiap kali waktu makan seolah-seolah terasa tidak lengkap keluarga ini.  Pasti akan terkenangkan dia setiap kali menyuap makanan ke mulut.  Hati seorang ibu...

Nasi beriani antara menu kegemaran keluarga kecil kami.  Jika sebelum 'pandai' menyediakan menu ini, Restoran Syed, Shah Alam pasti menjadi tumpuan untuk menikmati nasi beriani istimewanya.  Hanya nasi beriani restoran ini yang betul-betul kena dengan tekak saya yang sememangnya amat cerewet bab makanan. Tempat-tempat lain sekadar bolehlah...

Memasak juga seperti kemahiran lain yang perlu dipelajari dan dikuasai.  Bukan semua orang dikurniakan kebolehan memasak semulajadi.  Campak apa saja, pasti menjadi.  Saya juga tidak terkecuali.  Peringkat awal dahulu, sering juga hasil masakan tidak seperti yang diharapkan.  Tetapi saya tidak putus asa. Terus mencuba dan memcuba lagi sehingga kini agak menguasainya.  Sudah boleh memasak tanpa merujuk kepada resepi atau pakcik google.  Kita juga perlu kreatif dalam menyediakan sesuatu hidangan.  Jangan terlalu rigid mengikut resepi.  Ubah suai mana yang boleh mengikut citarasa sendiri.  Jangan takut mencuba sesuatu yang baru.

Eh, terpanjang pulak berleternya.  Saya kongsikan resepinya di sini.  Seperti biasa resepi ini saya gubah sendiri dari beberapa resepi yang saya perolehi samada dari buku atau pakcik google.  Saya memasak  mengikut naluri sendiri dan pastinya naluri setiap orang tidak sama.  Jadi, kepada yang ingin mengambil resepi ini, dipersilakan.  Cubalah dengan kreativiti sendiri pula dan jangan salahkan resepi kalau tak jadi ya...











Bahan-Bahan untuk Nasi  (untuk 6-7 orang makan)

5 cawan beras basmathi (basuh, rendam 10-15 minit dan toskan)
Bawang besar, bawang putih - hiris halus
Halia - hiris halus
Rempah tumis tiga sekawan (buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis)
3-4 sudu besar rempah beriani (saya guna rempah beriani Faiza)
Dadih asli (satu bekas nestle)
2-3 batang serai
3-4 helai daun pandan
Satu tin susu sejat
air secukupnya (biasanya 1 cawan beras = 1.5 cawan air)
Daun ketumbar, daun pudina
4-5 biji cili hijau
2-3 biji tomato (belah 2)
Badam, kismis secukupnya
Garam secukupnya
Kalau nak masam lagi boleh masukkan sedkit tomato puri
Minyak masak dan margerin secukupnya (boleh juga gunakan minyak sapi)

***Ayam - potong biasa, buang kulit dan bersihkan (8-10 ketul).  Boleh diganti dengan daging
*** kalau hendakkan kelainan, boleh masukkan telur ayam rebus

*****tiada sukatan bahan yang khusus.  Boleh gunakan bahan sesedap dan secukup rasa

Cara memasak :

1.  Tumis serai, daun pandan dan rempah tiga sekawan.  Masuk kan bawang-bawang dan halia yang telah dihiris.  Tumis sehingga layu dan wangi

2.  Masukkan rempah beriani yang telah dibancuh dengan sedikit air.  Tumis sehingga pecah minyak

3.  Masukkan dadih.  kacau sebentar dan masukkan ayam.  Tambah garam secukupnya.  Biar ayam setengah masak dan keluarkan ayam tadi.  Ketepikan dahulu

4.  Masukkan beras dan susu segar.  Gaul rata dan biar satu hingga dua minit.

5.  Sediakan periuk nasi eletrik. Masukkan beras yang telah digaul rata sedikit.  Lapiskan dengan beberapa ketul ayam.  letak sedikit daun ketumbar, tomato dan cili hijau.  Lapiskan lagi dengan beras.  Antara lapisan boleh ditabur dengan badam dan kismis.  Ulang hingga habis beras. (kalau masukkan telur rebus juga, masukkan semasa ini berselang-selang)

6.  Kemudian masukkan air secukupnya mengikut sukatan beras.

7.  Masakkan.  Jangan dibuka sepanjang proses memasak.  Biarkan dahulu seketika selepas nasi telah masa sebelum membuka tutup periuk.  Ini adalah bagi memastikan nasi benar-benar masak.

Nasi beriani enak dimakan dengan acar mentah.  Memandangkan nasi ini telah diletakkan ayam di dalamnya,  boleh dimakan dengan kuah dalca sayur bercampur tulang ayam.  

Acar Timun Mentah :

Timun, lobak merah, nenas, sengkuang - dipotong (Kalau rajin, sagat je)
Tomato - dipotong dadu
Cili api, cili merah - dipotong kecil
Bawang besar - dipotong dadu
garam, gula, cuka secukupnya.

** Gaul rata semua bahan dan perapkan sebentar

Untuk resepi dalca sayur, akan saya ceritakan kemudian...

Sekali lagi, gunakan kretiviti anda sendiri untuk menjadikan resepi ini seperti yang anda ingini...selamat mencuba...



2 comments: