Sunday, January 1, 2012

Selamat tinggal 2011...selamat datang 2012

Begitu cepat masa berlalu. Rasanya baru sahaja memasuki tahun 2011, tetapi kini beberapa minit lagi 2012 pula akan menjelma. Masa memang tidak pernah berhenti berdetik, makin hari makin pantas. Sedar-sedar sudah berpindah setahun lagi.
2011...hemmm...mulai 1 Januari 2011 hingga kini 31 Disember 2011, terlalu banyak ceritanya. setiap hari yang dilalui adalah satu cerita. Ada cerita yang indah, cerita manis, cerita lucu, cerita sedih dan 1001 macam cerita lagi. Jika setiap hari dicatat atau dikarang, pastinya sudah menjadi satu novel atau travelog kehidupan. Ada cerita yang indah untuk dikenang, namun ada juga cerita yang ingin dipadamkan terus dari ingatan. Namun semua itu adalah rencah kehidupan yang telah diatur oleh Allah SWT dengan indah dan cantik sekali. Cuma kita sebagai hambanya terkadang lupa untuk bersyukur dengan segala yang diberi samada baik atau buruk.

2012...walaubagaimanapun keadaannya ia akan tetap datang. Entah apa pula yang akan dilalui selepas ini. Sebagai manusia, kita pasti berharap untuk yang terbaik sahaja. Kita merancang, Allah SWT juga telah merancang dan perancangan Allah SWT adalah yang paling sempurna. Semoga perancangan Allah SWT dan perancangan kita bersatu. Moga 2012 menjanjikan sesuatu yang baik untuk kita semua, namun jika yang tidak indah juga yang menjelma, tetaplah bersyukur kerana itu tandanya Allah SWT sayangkan kita, mahu menguji kita lagi untuk menjadi hambaNya yang lebih kuat, tabah dan sentiasa bersyukur dengan nikmatnya...

Jika semasa 'muda' dahulu, setiap kali menyambut tahun baru, pasti akan memasang azam tahun baru. Seperti kebiasaannya, azamn hanya 'panas' di awal tahun. Masa berlalu, azam semakin menyejuk dan akhirnya membeku. Azam tinggal azam. Kini, saya tidak pernah lagi menetapkan azam. Setiap kali ingin melakukan sesuatu perubahan atau inginkan sesuatu, bila-bila masa sahaja boleh buat, tidak semestinya perlu menunggu ketibaan tahun baru untuk membuat azam. Setiap hari saya berazam untuk menjadi yang lebih baik dari semalam. Bagi saya itu sudah memadai.

Pastinya saya juga mengharapkan 2012 menjanjikan sesuatu yang lebih baik. Mahukan yang terbaik untuk diri sendiri, suami, anak-anak, keluarga dan rakan-rakan. Mahu yang terbaik sahaja tidak memadai jika tidak disusuli dengan kerja keras. Moga kita juga akan terus kuat dan tabah mengharungi apa juga yang mendatang...

***entri ini mengambil masa dua tahun untuk disiapkan. dimulakan pada tahun 2011 dan siap pada tahun 2012...hihihi...

No comments:

Post a Comment