Wednesday, September 19, 2012

Lemang Kelamai...

Pelik sedikit tajuk entri kali ini...saya juga mulanya tidak tahu, tapi bila melihat dengan mata kepala sendiri, oh!  Lemang tepung rupanya.

Seperti biasa, kami memang suka jalan-jalan sambil mencari makan.  Rugi rasanya jika sudah sampai ke satu-satu tempat baru, tidak mencuba makanan enak di tempat tersebut.  Kebetulan ketika pulang dari menjenguk Aiman di asrama, untuk mengelakkan kesesakan lebuhraya (ingatkan tengah bandar sahaja yang sesak jalannya, lebuhraya pun sama juga), kami melalui jalan biasa dari Gopeng-Kampar-Tapah-Bidor-Slim River-Tanjung Malim-Kuala Kubu Bharu.  Di Gopeng, terjumpa pula dengan gerai yang menjual lemang kelemai ini.  Suami yang sudah beberapa kali menyebutnya terus membeli sebab ingin mencuba keenakan rasa lemang yang hanya boleh didapati di sini sahaja.

Lemang kelamai ini adalah salah satu makanan tradisional etnik Melayu Rawa atau Roa yang terkenal semasa bulan ramadhan dan  perayaan Aidil Fitri.  Lemang yang diperbuat dari tepung pulut, santan dan gula dibakar dalam buluh seperti lemang biasa.  Cuma buluhnya telah dikopek lapisan kulit luarnya.  Lemang ini enak dimakan bersama kelapa parut muda yang digaul sedikit garam.  Mengikut kata penjualnya, lemang ini boleh tahan lama, kadang kala sehingga berbulan-bu


Kali pertama mencuba lemang ini, rasanya lebih kurang macam dodol tetapi lebih enak (saya tidak suka dan tidak pernah makan dodol).  Tetapi disebabkan kemanisannya, tidak banyak yang boleh dimakan dalam satu masa.  Tidak mengapa, boleh disimpan lama kan?  Sebatang lemang juga berharga rm20!  Lebih mahal dari lemang pulut biasa.  Itulah nasib makanan tradisional kita, makin lama makin susah didapati, makin dilupakan dan makin mahal harganya.  Tidak hairan jika suatu hari nanti, anak-anak muda sudah tidak mengenali apa itu ketupat palas atau nasi impit pisang abu...semuanya sudah serba moden dan serba segera...Beza dengan lemang biasa, kulit buluhnya telah dibuang.  Harga sebatang lemang ini boleh mencecah RM20 sebatang!


Enak dimakan bersama kelapa parut muda.  Tapi bagi pengidap diabetic, awas.  Rasa sedikit sahaja.  Cukup manis rasanya...

1 comment: